„Moc teplo! Moc vlhko!“ posteskla si čokoláda. Všichni to velmi dobře známe. Roztátá čokoláda z cukroví úplně všude. Pokud si přes vánoce nějaké dáme na stůl, tak jej musíme za nějakou chvíli schovat, protože jinak by se zkazilo. S čokoládou se musí opatrně. Je to mistrovské dílo, jak nám Švýcaři dnem i nocí dokazují. Něco jako víno pro Francouze pivo pro Čechy nebo pizza pro Italy. Čokoláda je také věc, kterou můžeme velmi často zahlídnout ve výlohách cukráren a jiných prodejen. Jen při pomyšlení se nám sbíhají sliny.
Co ovlivňuje kvalitu čokolády?
Kvalita čokolády je pochopitelně ovlivněna výrobou. Kvalitními surovinami a zpracováním těchto surovin. Ano, zní to logicky. Je to něco co my neovlivníme. Maximálně můžeme vybrat a koupit kvalitnější. Co vás možná překvapí a na co velmi často zapomínáme je způsob, jakým čokoládu uskladníme. Možné se ptáte, proč ta čokoláda za výlohou vypadá tak dobře a jakým způsobem majitel docílil toho, že je čokoláda v tak perfektním stavu?
Velice jednoduše. Za kvalitu čokolády ručí vitríny na čokoládu. Vitríny na čokoládu jsou propracované stoje, které neovládají pouze teplotu, ale také vlhkost. Teplota a vlhkost jsou nezbytné pro uschování čokolády v co nejlepším stavu a kvalitě.
Pokud uvidíte za výlohou krásný čokoládový dort, tak si můžete být jistí, že není na „jen tak nějakém podnose“. S největší pravděpodobností vlastní majitel vitríny na čokoládu, kde má vystavené své dobroty. Vitríny na čokoládu se prodávají ve všechno možných velikostech, takže můžete mít nějakou klidně doma!